Historie


Begin 2016 werd op initiatief van Jacqueline Bouts en Martijn van Rees GewoonWonen opgericht. Jacqueline komt in haar werk als manager van Xenia veel in aanraking met ernstig zieke jongeren. Martijn weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven met een progressieve spierziekte. Zij ontdekten dat voor jongeren met een progressieve spierziekte, in de leeftijdcategorie van 18 tot ca. 40 jaar, geen kleinschalige woonprojecten bestaan in Nederland.
Het was snel duidelijk: zo’n woonproject moet er komen!
 
Samen met Margriet Pronk, Loes van Groningen, Piet van Veen en Thomas Zwetsloot vormden ze de Initiatiefgroep en op 15 augustus 2017 werd de Stichting GewoonWonen opgericht.
Een passende huisvestingsplek was snel gevonden, pal naast Xenia naast het oude Elisabeth ziekenhuis. Uitgangspunt hierbij is dat toekomstige bewoners de zorg ontvangen vanuit het naastgelegen Xenia en diens zorgteam. Daarbij kan de bewoner indien gewenst gebruik maken van een aantal faciliteiten van Xenia. De opzet van de stichting GewoonWonen is belanghebbend van aard. Op deze manier heeft de stichting de hand in de toewijzing van de appartementen. Wel zal GewoonWonen nauw samenwerken met Xenia (en in de toekomst waarschijnlijk zal samenvoegen met Xenia) dit o.a. vanwege organisatorische redenen en de inzet van vrijwilligers, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Jonge mensen staan midden in het leven en in de maatschappij daarbij hoort, indien mogelijk, even uitgaan, een terrasje pakken, de bioscoop, winkelen, vrienden ontvangen ect.

Kortom, dit is een prachtige plek om te wonen middenin de stad zodat men volop mee kan doen in de maatschappij.
Met woonstichting Ons Doel is een partner gevonden om het pand te bouwen. Samen met drie architecten
(Ed Bijman, Maarten Plomp en Elmar Koers) zijn we druk bezig om tot realisatie van het project te komen.